Autor Wątek: Pytania do "Golenia dnia"  (Przeczytany 73896 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Vyborny

• *
  • Podziękowań: 1
  • Miejsce pobytu: Trzebnica/Wrocław
Odp: Pytania do "Golenia dnia"
« Odpowiedź #75 dnia: Lutego 19, 2013, 17:01:30 »
Czy pędzel Omega 10098 dobrze sprawuje się w codziennej praktyce?
Wygląda bardzo fajnie, ale czy jest wygodny w użyciu? Wielkość nie przeszkadza?

Jeśli mogę się wtrącić, miałem tego potwora. Jeden ruch i twarz namydlona. Wspaniałe włosie, cudownie masowało. Do takiego pędzla tylko miska w moim przypadku. Na mojej drobnej japie po prostu nie umiałem tym wyrobić piany ponieważ nie miałem pola manewru. Pianę w misce wyrabiał wprost WYBORNIE, a nakładanie jej na twarz było świetnym doznaniem, aż chciało się wykonywać więcej przejść by móc dalej się smarować. Jak wiadomo potrzebuje też więcej kosmetyku niż mniejsze pędzle. Tak jak mówię, jest ogromny, dobrze wykonany, z metalową obręczą wokół knota. Pożera ogromne ilości piany. Trzeba lubić takie duże pędzle. Na allegro widnieje za 39zł, to dobra cena bo ja jak kupowałem to zapłaciłem o wiele więcej. Ale warto, jego konstrukcja sprawia wrażenie że przeżyje właściciela. Dla mnie był zbyt duży, nawet w półce mi się nie mieścił - musiał leżeć, dlatego już go nie posiadam. Wykorzystywałem zaledwie jedną czwartą piany którą wygenerował. Kawał solidnej LOCHY 8)
« Ostatnia zmiana: Lutego 19, 2013, 17:06:19 wysłana przez Vyborny »

Offline arturro

• Stały bywalec.
  • Podziękowań: 12
« Odpowiedź #76 dnia: Lutego 19, 2013, 19:43:43 »
W zasadzie Vyborny już wszystko napisał - to mój "pędzel do wyrabiania w tygielku" bo normalny zawsze był cały uwalany pianą. W zasadzie jest przeznaczony do namydlania drugiej osoby (penello speciale per parruchiere:)) ale w samoobsłudze też świetnie się spisuje. Polecam każdemu kto tak jak ja lubi mnóstwo piany i solidny masaż twarzy  ;) a z tym potworem to przesada - tylko 14cm ;D
Reasumując: jest przyjemny w użyciu i wielkość nie przeszkadza (przynajmniej mnie:))

pozdrawiam
a
« Ostatnia zmiana: Lutego 19, 2013, 20:14:37 wysłana przez arturro »

Offline michau

• Aktywny użytkownik
  • Podziękowań: 0
  • Miejsce pobytu: Warszawa
« Odpowiedź #77 dnia: Lutego 19, 2013, 21:55:36 »
Dziękuję Vyborny i arturro za informacje.
Zastanawiam się na tym pędzlem właśnie ze względu na to, że mój jest często cały w pianie przy jej wyrabianiu w misce.
Który z "normalnych" pędzli Omegi ma podobnej jakości włosie? Może wiecie?
Maszynka: Muhle R89
Pędzle: Kent Infinity SilverTex, dzika Isana i stary borsuk (polskie rzemiosło)
Żyletki: Isana, Wilkinson, testuję inne. Polsilver, Gillette Nacet, Derby
Kremy/mydla: Biotique Pylmara, Proraso czerwone, Wars, sztyft Palmolive, Nivea, Lider, Old Spice

Offline Vyborny

• *
  • Podziękowań: 1
  • Miejsce pobytu: Trzebnica/Wrocław
« Odpowiedź #78 dnia: Lutego 19, 2013, 22:37:37 »
Dziękuję Vyborny i arturro za informacje.
Zastanawiam się na tym pędzlem właśnie ze względu na to, że mój jest często cały w pianie przy jej wyrabianiu w misce.
Który z "normalnych" pędzli Omegi ma podobnej jakości włosie? Może wiecie?

Wszystkie dziki Omegi mają wyborne włosie. W tych najtańszych modelach jedynie uchwyty nie grzeszą jakością. Po modelu 10098 miałem model 80097 czyli tańszy i mniejszy a włosie miał równie wyborne.
« Ostatnia zmiana: Lutego 19, 2013, 22:39:39 wysłana przez Vyborny »

Offline macrob

• *
  • Podziękowań: 43
  • Miejsce pobytu: Szmaragdowa Wyspa
« Odpowiedź #79 dnia: Lutego 20, 2013, 13:54:29 »
Witam.

Bardzo fajne zdjęcie Michał.

Miałem Cię zapytać już dawno, czy miałeś jakieś problemy ostrząc tą brzytwę? Chodzi mi o to czy nie było problemów  z tak szerokim ostrzem z bardzo cienkim szlifem. Czy było odczuwalne wyginanie ostrza podczas ostrzenia?

Maciek.

Offline Michał

• Zaawansowany użytkownik
« Odpowiedź #80 dnia: Lutego 20, 2013, 14:20:47 »
Dzięki  ;)
Co do ostrzenia .... to chyba najłatwiejsza brzytwa w ostrzeniu z pośród wszystkich które mam. Głównie ze względu na fakt, że ostre jest proste, w sensie nie uśmiechnięte. Nie zauważyłem aby ostrze sie uginało.
Ale brzeszczot jest na tyle ciężki, że w ogóle go nie przyciskam w czasie ostrzenia. Inna sprawa, że porównując z mniejszymi brzytwami, mimo tego szlifu ostrze wcale nie jest takie cieniutkie jakby się mogło wydawać.

Offline macrob

• *
  • Podziękowań: 43
  • Miejsce pobytu: Szmaragdowa Wyspa
« Odpowiedź #81 dnia: Lutego 20, 2013, 14:27:10 »
Witam.

Pewnie to była miła odmiana od długiego ostrzenia brzytew z pełnym szlifem  :)  Mniej stali do usunięcia.

Muszę powiedzieć że bardzo się zdziwiłem jak pokazałeś tą brzytwę. Nie widziałem wcześniej "Extra Hollow Ground" w wykonaniu W&B. 

Maciek.

Offline Michał

« Odpowiedź #82 dnia: Lutego 20, 2013, 14:41:31 »
Szczerze...  Mnie oczarowała od pierwszego wejrzenia. Ale... nie mam pojęcia jak to możliwe, słowo 'Extra' dotarło do mnie nie w chwili zakupu, czyszczenia, ostrzenia... ale przy pierwszym goleniu. Po prostu jakimś sposobem mój mózg je zignorował!
Żebyście widzieli moją reakcję po pierwszym przeciągnięciu... K..wa.. śpiewający W&B!!!
 ;D
Jakiś czas temu widziałem na ebay W&B z tym szlifem ale znacznie węższe i niestety w dużo gorszym stanie.

Offline norbee

• Stały bywalec.
  • Z miasta Łodzi się pochodzi
  • Miejsce pobytu: Łódź
« Odpowiedź #83 dnia: Lutego 20, 2013, 20:16:02 »
@Ornus

Fajna miseczka.
Jakie wrażenia po użyciu maszynki?

Czy wiesz, że w Łodzi:
?   jest najwięcej zabytków w Polsce? Są to głównie fabryki, kamienice i pałace
?   jest największy fabrykancki pałac w Europie nazywany łódzkim Luwrem?
?   funkcjonuje najnowocześniejsza palmiarnia oraz największy ogród botaniczny w Polsce?

Offline ornus

• Aktywny użytkownik
  • Miejsce pobytu: Bielsko-Biała/Wrocław
« Odpowiedź #84 dnia: Lutego 20, 2013, 20:39:21 »
Miseczka to miedziany tygielek z allegro.
Maszynka jest bardzo fajna. Kupiłem ją dość dawno na all., tak dla ciekawości, tylko długi czas leżała nieużywana, bo korzystałem głównie z Gillette Nacet i wydawało mi się, że taka długość rączki w maszynce jest dla mnie optymalna i jedyna, a Tech będzie po prostu za krótki.
Ale przez ten czas wiele się zmieniło, zrezygnowałem z wyrabiania piany na twarzy, poczułem chęć eksperymentowania i wydobyłem Techa z głębokiej szuflady - i okazało się, że goli bardzo dobrze, długość rączki nie jest problemem i nawet zgrywa się z żyletkami, z jakimi Nacet w ogóle nie współpracował, np. Isana, BIC.
No i teraz z kolei długość rączki w Nacecie wydaje mi się zbyt duża...
Mam jeszcze takiego Techa z lat 40-tych na rynek argentyński, z bardziej ozdobną rączką, ale to trzymam dla synka...
[  /|\ wysłane z mojego Atari 65 XE /|\  ]

Offline norbee

• Stały bywalec.
  • Z miasta Łodzi się pochodzi
  • Miejsce pobytu: Łódź
« Odpowiedź #85 dnia: Lutego 20, 2013, 21:06:08 »
Też mam tą maszynkę i wydaje mi się, że jest ciut bardziej agresywna w porównaniu z gillette slim twist
Czy wiesz, że w Łodzi:
?   jest najwięcej zabytków w Polsce? Są to głównie fabryki, kamienice i pałace
?   jest największy fabrykancki pałac w Europie nazywany łódzkim Luwrem?
?   funkcjonuje najnowocześniejsza palmiarnia oraz największy ogród botaniczny w Polsce?

Offline oski

• Stały bywalec.
  • Podziękowań: 2
« Odpowiedź #86 dnia: Lutego 20, 2013, 21:37:55 »
ornus, szczytna inicjatywa z tym trzymaniem maszynki dla synka ook
Też mam tak, że jak się do jakiejś maszynki przyzwyczaję, to jest dla mnie idealna i nie potrafię łatwo się przestawić na inną. Dlatego podziwiam tych, którzy ciągle golą się inną maszynką, ja bym tak nie mógł.

Offline witeq

• *
  • Podziękowań: 7
  • Miejsce pobytu: miasto 44 wysp,Polska
« Odpowiedź #87 dnia: Lutego 21, 2013, 09:13:11 »
Oski ja golę się na zmianę 3 różnymi maszynkami,bo każda z nich goli nieco inaczej i czerpię z tego radość.Poza tym każdą na swój sposób lubię choć ostatnio staję się chyba po trochu monogamistą faworyzując Lord Tech L122 ;)

@norbee

+1 za muzykę z Twojego wczorajszego Golenia Dnia- ja też urodziłem się w PRL rock
« Ostatnia zmiana: Lutego 21, 2013, 09:49:47 wysłana przez witeq »
Pozdrawiam
Witek

Offline Michał

« Odpowiedź #88 dnia: Lutego 21, 2013, 10:10:49 »
Powinniście spróbować używać kilku brzytew w rotacji, najlepiej z różnym szlifem i szerokością ostrza. Golenie każdą z nich to zupełnie co innego ;)

Offline oski

• Stały bywalec.
  • Podziękowań: 2
« Odpowiedź #89 dnia: Lutego 21, 2013, 11:43:36 »
witeq, ale taka monogamia służy. Im dłużej się golisz daną maszynką bez przerwy, to lepiej ją poznajesz i osiągasz lepsze efekty końcowe ook