Autor Wątek: Pas DIY  (Przeczytany 41865 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Lewy

Pas DIY
« dnia: Września 16, 2012, 21:09:24 »
Po zakończeniu prac nad pudełkiem na brzytwę, przyszedł czas na wykonanie pasa do ostrzenia.
Na Allegro znalazłem gościa handlującego różnościami do wyrobu replik przedmiotów z ubiegłych epok. Jako, że dostepna była skóra w różnych rozmiarach, zakupiłem pas niebarwionej o wymiarze 70x6cm o grubości ok. 4-5mm,oraz trochę cieńszej czarnej do wykonania uchwytów.

Na zdjęciu widoczny jest też drut mosiężny o średnicy 4mm.
Poniżej to co udało mi się z niego powyginać.

Na zdjęciu uchwyty są już pomiedziowane i pocynkowane. Mosiężne byłyby ładne, ale dość szybko by czerniały. Cynkowanie wykonane dzięki uprzrejmości kolegi z pracy ook
Dzisiaj rozpocząłem prace kaletnicze.

Tutaj małe zbliżenie na teren dzisiejszej pracy.
Niebawem prezentacja pierwszego szycia hmmm
« Ostatnia zmiana: Grudnia 15, 2012, 23:19:19 wysłana przez Lewy »

Offline zami

• Stały bywalec.
  • Podziękowań: 0
  • Miejsce pobytu: Wenecja
Odp: Pas DIY
« Odpowiedź #1 dnia: Września 16, 2012, 22:10:58 »
Degotia w wątku o swoich pasach wrzucał linki do narzędzi kaletniczych. Ja skorzystałem i kupiłem w www.aspsklep.pl karabińczyki i półkola. Wyglądają solidnie, mam nadzieję, że posłużą. Jeśli sam wyrabiasz różne artykuły, to linki mogą Ci się przydać.
A pasek zapowiada się rewelacyjnie.

Offline arturro

• Stały bywalec.
  • Podziękowań: 12
« Odpowiedź #2 dnia: Września 17, 2012, 15:10:02 »
Widać solidną robotę ook
Teraz czekam już tylko na temat: "Brzytwa DIY"  ;)

pozdrawiam
a

Lewy

« Odpowiedź #3 dnia: Września 17, 2012, 22:01:38 »
Na "Brzytwa DIY" niestety brak mi zaplecza. Niemniej powolutku powstaje "Maszynka z nierdzewki DIY". To tak w temacie OT :)
Poniżej prezentuję postęp prac. Pierwsze szycie. Wyszło troszkę krzywawo, ale jak na początek nie jest źle.

Następne szycie po wygojeniu pęcherzy na palcu. Chyba muszę wymyśleć jakiś patent do zaciągania nici.

Offline kemot

• Stały bywalec.
« Odpowiedź #4 dnia: Września 17, 2012, 22:38:23 »
Bardzo fajny, ciekawe jak skórka będzie się sprawowała.

Offline Matt

• Stały bywalec.
  • Miejsce pobytu: Warszawa
« Odpowiedź #5 dnia: Września 19, 2012, 17:54:21 »
Na "Brzytwa DIY" niestety brak mi zaplecza.

Zaplecze, fakt, mieć trzeba nieliche... http://bit.ly/R01rKF, http://bit.ly/R01w0O, http://bit.ly/R01A0F. Bardzo polecam te wątki, nawet jeśli ktoś nie posługuje się angielskim to i zdjęć dużo, przydatnych przy przeróżnych robotach związanych z brzytwami. Do tego różne fajne patenty, jak np. wycinanie polietylenowych podkładek (do wewnątrz okładzin) zwykłym dziurkaczem. :)

Poniżej prezentuję postęp prac. Pierwsze szycie. Wyszło troszkę krzywawo, ale jak na początek nie jest źle.

Rzekłbym, że wyszło całkiem pro! Bez nadmiaru skromności. :)

pozdrawiam,
Matt
"Zabytkowa posrebrzana cukiernica z pewnością nie powinna być używana do golenia, to niesmaczne." - Filip_f66

Lewy

« Odpowiedź #6 dnia: Września 26, 2012, 20:19:53 »
Pas ukończony.
Pokrótce, jakie zabiegi przeszedł. Przede wszystkim kilkukrotne moczenie w gorącej wodzie i suszenie na płaskiej powierzchni w celu wyrównania i pozbycia się wszelkich zagięć. Udało się w 100%. Wcześniej na pasie były dwa zagięcia, które powstały w czasie wysyłki. W międzyczasie szlifowanie powierzchni papierem o gradacji 1200 na sucho i na mokro.
Po ukończeniu szycia kolejne moczenie części polerującej w wodzie i suszenie wiszącego pasa z obciążeniem.
Wynikiem jest idealnie prościutki pas. Na koniec impregnacja zakupionym w aptece olejem parafinowym, zwanym też ciekłą parafiną. Ze 100ml zużyłem na cały pas niecałą połowę. W sumie mogłem nawet mniej, bo musiałem nieźle wycierać pas z nadmiaru. Olej ten jest zupełnie bezwonny, więc pas nadal pięknie pachnie nową skórą ook
Teraz polerowanie brzytwy to sama przyjemność. Pas sprawdza się idealnie.

Poniżej efekty pracy.

« Ostatnia zmiana: Grudnia 04, 2012, 18:19:55 wysłana przez Lewy »

Offline zenek

• *
« Odpowiedź #7 dnia: Września 26, 2012, 20:42:05 »
super pas! zrobołbym sobie taki pas ale ten co mam w sumie mi starcza, tez ktos go własnoręcznie robił, ale przyznam ze nieco gorzej mu wyszedł od tego.W sumie wyglada jak ten pas dovo z razors za 120zl.

Offline macrob

• *
  • Podziękowań: 43
  • Miejsce pobytu: Szmaragdowa Wyspa
« Odpowiedź #8 dnia: Września 26, 2012, 21:22:30 »
Witam.

Super Ci wyszło  ook Czy mógłbym u Ciebie zamówić pas mojego projektu? Bardzo prosty projekt  :)

Maciek.

Offline arturro

• Stały bywalec.
  • Podziękowań: 12
« Odpowiedź #9 dnia: Września 27, 2012, 00:08:40 »
E, no profesjonalny pas, ten pusty prostokąt w szyciu aż się prosi o jakieś logo ;)
Jakie są wymiary pasa ? (długość/szerokość/grubość )

pozdrawiam
a.

Lewy

« Odpowiedź #10 dnia: Września 27, 2012, 17:02:39 »
Czy mógłbym u Ciebie zamówić pas mojego projektu? Bardzo prosty projekt  :)

Abym podejmował jakiekolwiek zobowiązania, musiałbym poznać szczegóły Twojego projektu. Naszkicuj co Ci po głowie chodzi, i wtedy będę mógł odpowiedzieć.

arturro, wymiary pasa to:
długość całkowita - 82cm
długość części roboczej - 64cm
szerokość - 6cm
grubość skóry - 4mm

Offline Matt

• Stały bywalec.
  • Miejsce pobytu: Warszawa
« Odpowiedź #11 dnia: Września 27, 2012, 20:00:21 »
Wygląda zawodowo. ook
"Zabytkowa posrebrzana cukiernica z pewnością nie powinna być używana do golenia, to niesmaczne." - Filip_f66

Offline macrob

• *
  • Podziękowań: 43
  • Miejsce pobytu: Szmaragdowa Wyspa
« Odpowiedź #12 dnia: Września 27, 2012, 21:41:04 »
Witam.

Lewy, poszło PW.

Maciek.

Offline degotia

• *
  • Podziękowań: 2
  • Miejsce pobytu: łódzkie, dolnośląskie
« Odpowiedź #13 dnia: Września 30, 2012, 02:36:39 »
Lewy daj znać jak się sprawuje Twój pas podczas polerowania. Tak na moje oko to chyba troche przesadziłeś z ta parafiną. Ja swój pierwszy pas też mocno zaimpregnowałem a raczej nasączyłem tym olejem i skóra straciła na właściwościach polerskich, olej ciągle wyłaził z pasa i zostawał na ostrzu. Wycieranie nic nie pomagało a jeśli już to na krótko. Między pasem i pstrzem powstawał podczas polerowania taki film olejowy i nie działało to tak jak powinno. Później wywabiłem olej ze skóry i  sytuacja się poprawiła. Nadmiar oleju bardziej przeszkadza niż pomaga. Najlepsza jest czysta powierzchnia skóry.

Offline zami

• Stały bywalec.
  • Miejsce pobytu: Wenecja
« Odpowiedź #14 dnia: Września 30, 2012, 07:22:51 »
Lewy, długą masz kolejkę po pasy :question: