... trochę mało o tym pędzlu, a recenzji nie ma chyba żadnej.
W kwestii obiektywizmu to moja recenzja będzie go pozbawiona, jest to mój pierwszy, jedyny pędzel.
Zdjęcia też nie będą artystyczne ale moje

Co mnie skłoniło do zakupu syntetyka na pierwszy pędzel i akurat tego?
1. Natychmiastowość i bezobsługowość (nie trzeba namaczać, szybko schnie po)
2. Włosie wysokiej klasy, w tym pędzlu opisywane jako imitacja właściwości najlepszych borsuków klasy SilverTip
3. Łatwe kręcenie piany, większa wydajność kremów (więcej piany z mniejszej ilości kremu, mydła - tak pisali

)
4. Przystępna cena, około 70 pln, w porównaniu z borsukami najwyższej klasy

5. Brak zapachu zwierza

Bohater wygląda tak:

a mokry wygląda tak:

Wykonanie bardzo poprawne, estetyczne. Rączka z tworzywa, wygodna. Knot o średnicy 24 mm wysokość 55mm- ładny

W moich odczuciach włosie bardzo delikatne, sprężyste nic nie kuje. Faktycznie nie trzeba namaczać, a po użyciu i strzepnięciu niemal całkowicie suchy. Nie wiem czy do borsuka SilverTip dużo mu brakuje ale wg mnie tak powinien działać pędzel do golenia.
Co do łatwości kręcenia piany to potwierdzam, jest to dziecinnie proste, od pierwszego użycia okrzyknąłem się samozwańczym mistrzem w tej dziedzinie :D.
Kręcę pianę w misce i zawsze używam Celli (dlatego i tu obiektywizmu nie będzie

)

bohaterowie drugiego planu przypadkowi

Z takiej ilości

po 10 s mamy tyle piany

tyle po 20 s

a tyle po 30 s (ilość może znacząco się nie zmienia ale piana nabiera konsystencji kremu)

Czy piany wychodzi dużo? Wg mnie tak, nawet bardzo. Lubię na mikołaja i po trzech przejściach, zostało tyle piany

Wiem, że to marnotrawstwo, ale wewnętrzny strach nie pozwala mi na wyrobienie mniejszej ilości

. Co by było jakby zabrakło?

Ostatnio oddałem teściowi prawie pół słoiczka Celli bo stwierdziłem że przez ruski rok go nie zużyję, a mam jeszcze tubę Prorasso.
Podsumowując, jest to bardzo dobry i łatwy w użyciu pędzel, bez wątpienia idealny dla początkujących (być może dla zaawansowanych również). Niestety nie wiem czy lepszy niż inne pędzle- ze szczeciny, tanie borsuki, inne syntetyki, czy tak samo dobry jak SilverTip. Odnoszę wrażenie, że gdyby nie ciekawość to byłby to jedyny pędzel jakiego mi trzeba, a tak na pewno spróbuję jeszcze kiedyś jakiejś szczeciny. Wtedy na pewno napiszę bardziej obiektywne porównanie.