@pawelpksa wiedziałem jak wyciągnąć wilka z lasu

Fachowca z wieloletnim doświadczeniem zawsze dobrze jest posłuchać. Także zadziałało.
@gienek- emeryt stal to NCV1 80CrV2 w miejscu pomiaru miałem 6mm (pomiar na grzbiecie). Tak zdaję sobie sprawę że twardość nie koniecznie idzie z udoskonaleniem klingi. Przy zakupie Rockwella dostałem też małą instrukcje obsługi urządzenia i prawidłowy pomiar, to tylko ten prostopadły na wypolerowanej powierzchni najdokładniejszy z tolerancją błędu do 1.5hrc urządzenia skalibrowanego w trzech próbkach. Dlatego też podaję się przedział pomiaru z tolerancją błędu. Tylko w moim przypadku jak z bicza strzelił trzykrotny pomiar na dwóch z nich wskazał 63hrc za każdym razem. Gdzie w pierwszej testowanej było 59-60-60. Różnica jest spora i świadoma. Temperatura hartowania i odpuszczania z kart technicznych. Także może być że będzie na KT mniej i na korzyść ostrości bez wykruszeń.
Kolejny etap z tego co powyżej

Mam jeszcze taką małą przestrogę z własnego doświadczenia przed kupowaniem kling niewiadomego pochodzenia na aukcjach, a o co mi chodzi już mówię. Dwa lata temu kupiłem za wielką woda pięć sztuk kling myśląc że "Herder" i może Herder ale z małym ale... Pomyślałem że może przyjdzie kiedyś taki dzień, że dokończę je... i tak się stało. Po dwóch latach "piękne szlify"

już były i tu nagle jedna upadła i pękła, a w miedzy czasie po szlifach wpadł Rockwel, to pomyślałem że trzeba testy zrobić. Czyli kalibracja- planowanie blanka i pomiar

i jak łopatą w łeb 20hrc w sześciu próbach

Kur..a to sobie swoje pomyślałem... zjefajne nożyki do tapet mam za 9$ sztuka, ale dziś już mi przeszło i śmieję się ..FUCK