Autor Wątek: Jaka brzytwa na poczatek.  (Przeczytany 464728 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline macrob

• *
  • Podziękowań: 43
  • Miejsce pobytu: Szmaragdowa Wyspa
Jaka brzytwa na poczatek.
« dnia: Grudnia 03, 2011, 20:21:56 »
Witam.

Chciałbym rzucić trochę światła w temacie wyboru pierwszej brzytwy przez osoby początkujące. Pierwsze pytanie jakie należy sobie zadać czy ma to być brzytwa nowa czy stara ( celowo nie używam słowa używana gdyż można kupić stare brzytwy które nigdy nie były używane.
Kupno nowej brzytwy wiąże się z wydatkiem ok 200 złotych w górę. Nie polecam kupna  brzytew wyprodukowanych współcześnie poniżej tej ceny. Tanie brzytwy zazwyczaj wyprodukowane są w Pakistanie ze słabej jakości stali i nie będą "trzymały" ostrza ( jeżeli w ogóle da się je naostrzyć ). Z dobrych firm wymienić można brzytwy następujących firm:

• Dovo 
  • Revisor
  • Boker
  • Thiers Issard
  • Wacker
Nie będą one niestety tanie ale użytkowana w odpowiedni sposób brzytwa wystarczy nam na całe życie.

Inną możliwością jest kupno brzytwy starej produkcji. Mając odrobinę szczęścia można znaleźć naprawdę ciekawe egzemplarze , które nie ustępują jakością ( a nawet czasami przewyższają) brzytwom produkowanym obecnie.

Kupując stare brzytwy należy bacznie zwracać uwagę na ich stan gdyż stal węglowa ( z której najczęściej brzytwy są wykonane ) jest bardzo czuła na działanie wilgoci. To co może wydawać się tylko brudem może w rzeczywistości być głębokim wżerem.
Kilka słów o dawnych firmach produkujących brzytwy, było ich tak dużo że nie sposób je wszystkie znać ani odnaleźć o nich informacje Jeżeli brzytwa była  zrobiona w mieście Solingen , Sheffield lub w Eskilstunie można być pewnym że są dobrej jakości.

Kilka rzeczy na które należy zwrócić uwagę kupując starą brzytwę:

• Wszelkie wyszczerbienia ostrza będą skutkowały zwężeniem ostrza (zeszlifowanie).
  • Wszelkie pęknięcia ostrza eliminują ją z użytku , muszą być zeszlifowane jeżeli możliwe. (zwężenie ostrza ).
  • Grzbiet powinien być jak najmniej wytarty, równomiernie na całej długości.
  • Kształt  KT powinien być równoległy do grzbietu , jedyny wyjątek ?uśmiechnięte ostrze?.
  • Jeżeli  klinga jest o ? krótsza niż okładziny (widoczne w pozycji zamkniętej) znaczy że była skracana.
  • Jeżeli czubek ma nieregularny kształt znaczy że klinga była skracana.
  • Jeżeli występują wżery w pobliżu  KT, może być problem z naostrzeniem ( mikro wyszczerbienia).
  • Jeżeli nity się różnią , najczęściej znaczy to że okładziny były zmieniane.
Na początek polecałbym ostrze o szerokości 5/8 cala i z czubkiem okrągłym lub francuskim. Będzie w miarę lekkie i wygodne w manewrowaniu. Nie polecam natomiast nauki na brzytwie z czubkiem kwadratowym gdyż bardzo łatwo się nimi zaciąć.
Bardzo dobrym pomysłem jest sprawdzenie różnych brzytew o różnych szlifach gdyż każda z nich goli trochę inaczej .

Pozdrawiam.

Maciek.

Edycja:

Zapomniałem jeszcze dodać, że nowe brzytwy np. Dovo nie są fabrycznie gotowe do golenia.
Należy je naostrzyć przed użyciem.
« Ostatnia zmiana: Lipca 13, 2013, 16:38:28 wysłana przez Rabarbar »

Offline Matt

• Stały bywalec.
  • Podziękowań: 0
  • Miejsce pobytu: Warszawa
Odp: Jaka brzytwa na poczatek.
« Odpowiedź #1 dnia: Grudnia 03, 2011, 21:24:39 »
Cenne informacje dla poszukiwaczy. Polecam prosić sprzedawców na serwisach o dodatkowe zdjęcie, bo często przy zdjęciu otwartych brzytew można przeoczyć, że ostrze zostało skrócone. Coraz więcej ludzi się tym zajmuje i czasem robią to nawet umiejętnie (inna rzecz, że nie jest to wielka filozofia, robiłem to już trzykrotnie i rezultaty są naprawdę git). Także, jeżeli zalezy nam na nie "papranym" ostrzu to zdjęcie zamkniętej brzytwy (najlepiej jeszcze z góry, żeby było widać klin) wiele nam powie.

Kupno nowej brzytwy wiąże się z wydatkiem ok 200 złotych w górę.

Ostatnio pytałem z ciekawości o nowe brzytwy w dwóch sklepach fryzjerskich. W obydwu były takie same Dovo, to chyba były nawet 4/8, naprawdę wąskie. Okładziny z odlanym klinem, widocznymi śladami od formy - koszmar, nie lepsze od Wapienic fryzjerskich, tych z wklęsłym szlifem, kto miał kiedys w rękach, wie o czym mówię. Tyle, że miały logo Dovo, na srebrno-niebiesko. Cena - okazyjne 330 zł, LOOL. Jak już ma ktoś bardzo parcie na nowe klingi, to na stronie Revisora może znaleźć w podobnej cenie ostrza 10× ładniejsze...

Nie polecam natomiast nauki na brzytwie z czubkiem kwadratowym gdyż bardzo łatwo się nimi zaciąć.
Żeby tego uniknąć (jak np. mamy tę jedyną dziadkową brzytwę i jest właśnie taka), warto po prostu stępić sam ostry koniuszek ostrza.

pozdro,
Matt
"Zabytkowa posrebrzana cukiernica z pewnością nie powinna być używana do golenia, to niesmaczne." - Filip_f66

Offline macrob

• *
« Odpowiedź #2 dnia: Grudnia 03, 2011, 21:37:26 »

Żeby tego uniknąć (jak np. mamy tę jedyną dziadkową brzytwę i jest właśnie taka), warto po prostu stępić sam ostry koniuszek ostrza.

pozdro,
Matt

Ty mi tutaj nie polecaj robić takich rzeczy. :) Żadnego zeszlifowywania czubków. Najcenniejsze są brzytwy w 100 % oryginalne i bez żadnych modyfikacji. :)

Na stronie Revisora jest bardzo fajny wybór nowych brzytew starej produkcji.

Pozdrawiam.

Maciek.

Offline Matt

• Stały bywalec.
  • Miejsce pobytu: Warszawa
« Odpowiedź #3 dnia: Grudnia 03, 2011, 21:59:08 »
Nie nie, chwilkę. Ja nie mówię o chamskim zeszlifowaniu czubka i zmianie kształtu ostrza. Za takie rzeczy obcinamy paluchy. :D Chodzi wyłącznie o delikatne stępienie "kolca", jaki ma takie ostrze, wystarczy delikatnie go przesunąć nawet po szkle, czy powierzchni jakiegoś kamienia do wykończenia. W niczym to nie "modyfikuje" brzytwy, przy kolejnym ostrzeniu ostrze będzie taki ostry czubek miało ponownie.
"Zabytkowa posrebrzana cukiernica z pewnością nie powinna być używana do golenia, to niesmaczne." - Filip_f66

Offline macrob

• *
« Odpowiedź #4 dnia: Grudnia 03, 2011, 22:04:02 »
Spoko. Delikatne Rolling X-y podczas ostrzenia też pomogą to zrobić. :) Często widziałem brzytwy bardziej wyostrzone w przedniej części ostrza na różnych aukcjach. Na SRP czytałem że fryzjerzy ostrzyli w ten sposób.

Pozdrawiam.

Maciek.

kyniass

« Odpowiedź #5 dnia: Grudnia 14, 2011, 22:49:12 »
Witam. Jestem nowym forumowiczem, którego interesuje golenie brzytwą. Mam do was prośbę i pytanie zarazem. Znalazłem kilka stary brzytew na allegro, firm które tutaj zachwalacie ( np. Solingen). Ceny kształtują się w zależności od aukcji od 20 do 50 zł. I teraz moje pytanie - czy taką brzytwę można spokojnie wypolerować i naostrzyć, by "śmigała jak nowa"? Nie chcę tu robić jakieś kryptoreklamy, ale wrzucę przykładowe aukcje, by było wiadomo, o co mi chodzi (nr aukcji: 1998244808, 1979312844 lub 1995969704) I jeszcze jedno pytanie - czy takie czyszczenie i szlifowanie, to robić samemu czy są zakłady, które się tym zajmują? Pozdrawiam i dziękuję za odpowiedź.

Offline macrob

• *
« Odpowiedź #6 dnia: Grudnia 14, 2011, 23:04:25 »
Witaj na naszym forum kyniass.

Najlepsza z tych które podałeś to :
 http://allegro.pl/show_item.php?item=1979312844

Ale wątpie aby poszła za tą cenę. Druga sprawa to Solingen to miasto w Niemczech a nie firma. O zakładach które odnawiają brzytwy nic nie wiem , przy odrobinie wprawy i narzedzi można samemu  odrestaurować brzytwe.
 Jest to  bardzo pracochłonne zajęcie dlatego na poczatek wybierz sobie jakąś brzytwe która nie wymaga duzo pracy.

Pozdrawiam.

Maciek.

Offline ShadowDancer

• Nowy Użytkownik
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: Lutego 02, 2012, 14:12:43 »
Witam,
Na początek chciałem się przywitać ;)
Zaciekawił mnie pomysł golenia brzytwą - efekty są ponoć bardzo dobre. Jako, że dobra brzytwa kosztuje majątek, postanowiłem na początek kupić jakąś starą i zobaczyć czy mi to przypada do gustu. Budżet to powiedzmy 70zł, chociaż wolałbym jak najtaniej (potem i tak kupię coś lepszego).

Ponieważ jestem całkowicie zielony w tych tematach, prosiłbym was drodzy forumowicze o poradę, gdzie i jaką brzytwę kupić (prosiłbym o konkrety). Przeglądnąłem allegro i znalazłem następujące:

http://allegro.pl/brzytwa-solingen-ern-i2085988881.html
http://allegro.pl/brzytwa-puma-solingen-i2086975711.html
http://allegro.pl/stara-brzytwa-i2091584510.html
http://allegro.pl/brzytwa-stara-gottlieb-hammesfahr-i2084237672.html
http://allegro.pl/brzytwa-stara-arsa-extra-i2084238017.html

Która z nich byłaby najlepsza? Oczywiście jestem otwarty na nowe propozycje ;)

Z tego co się orientuję to będę potrzebował także pasa i kamienia do ostrzenia. Skąd takie coś skombinować jak najtaniej?

Offline cube

• *
« Odpowiedź #8 dnia: Lutego 02, 2012, 14:33:22 »
Witam, standardowo kieruje do działu recepcja na przywitanie  :azn: To tak gwoli formalności  ;)
Co do początków, proponowałbym Ci na początek kupić brzytwę na żyletki. Najlepszy sposób na naukę. Nie będziesz miał problemu z ostrością, szlifowaniem czy złą techniką golenia. Takowe cuda możesz kupić na allegro w cenie do 20zł. Jeśli to przypadnie Ci do gustu, możesz wtedy przesiąść się na prawdziwą brzytwę  :azn:

Offline Simon87

• Nowy Użytkownik
  • *
  • Miejsce pobytu: Katowice
« Odpowiedź #9 dnia: Lutego 02, 2012, 15:24:25 »
Witam,

chciałbym spróbować golenia się brzytwą. Z tego co widzę, wiąże się to jednak ze sporym wydatkiem. Na forum wyczytałem, że poniżej 200zł dobrego sprzętu się nie kupli. Sporo jest jednak tańszych ofert - tu w zestawie z pasem:

http://allegro.pl/brzytwa-classic-pas-do-brzytwy-white-i2087018871.html

coś takiego, jak rozumiem, nie jest warte uwagi?

Może więc jednak postarać się o odrestaurowanie starego sprzętu? 

http://allegro.pl/stara-brzytwa-i2089050922.html
http://tablica.pl/oferta/stara-brzytwa-solingen-IDFEe5.html

ale jak rozumiem, do tego potrzebowałbym przynajmniej jednego (podwójnego) kamienia + pasa.

nie chciałbym wydawać zbyt wiele, nie będąc pewnym, czy spodoba mi się w praktyce i będę chciał się na dobre przestawić :)

Co sugerujecie? :)

Offline cube

• *
« Odpowiedź #10 dnia: Lutego 02, 2012, 15:37:10 »
Podobnie jak ShadowDancerowi sugerowałbym na początek kupno zwykłej brzytwę na żyletki. Nauczysz się techniki i będziesz miał wstęp czy taka zabawa będzie Ci się podobała  :azn:
« Ostatnia zmiana: Lutego 02, 2012, 15:39:38 wysłana przez cube »

Offline ShadowDancer

• Nowy Użytkownik
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: Lutego 02, 2012, 15:40:25 »
cube: W sumie brzmi sensownie, chyba tak zrobię. Czy
http://allegro.pl/brzytwa-fryzjerska-na-zyletke-i2041651588.html
się nada?
Trapi mnie jeszcze jeden problem: Słyszałem, że na początek lepiej udać się na golenie do fryzjera, bo samodzielne próby mogą się źle skończyć. Czy to prawda, czy może da się jakoś nabyć te umiejętności posiłkując się np. filmikami w youtube (przy okazji nie wzywając karetki)?

Offline cube

• *
« Odpowiedź #12 dnia: Lutego 02, 2012, 15:50:55 »
Spokojnie da radę.
Co do nauki, ja powiem Ci szczerze zaczynałem bez filmików metodą prób i błędów. Fryzjera, a masz takiego ?  :azn: Jak pamiętam moją wizytę u jakiego kol wiek fryzjera i pytanie o brzytwę to z wrażenia niemal nie dostał wytrzeszczu oczu  :azn: Oczywiście nigdy nie zaszkodzi skorzystać z doświadczenia osób z filmów czy fryzjera.

Offline ShadowDancer

• Nowy Użytkownik
  • *
« Odpowiedź #13 dnia: Lutego 02, 2012, 16:03:33 »
Dziękuje pięknie za pomoc!
Brzytwa już zamówiona, jak się spodoba to prawdopodobnie pojawię się jeszcze się tu pojawie ;)

Offline cube

• *
« Odpowiedź #14 dnia: Lutego 02, 2012, 16:09:22 »
Jak najbardziej, opisz swoje wrażenia, na pewno będą pomocą dla potomnych  :azn: