Autor Wątek: System FAC ulubione ostrza.  (Przeczytany 24738 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Matty

• Nowy Użytkownik
  • *
  • Podziękowań: 0
Odp: System FAC ulubione ostrza.
« Odpowiedź #60 dnia: Października 19, 2021, 21:33:23 »
Po pierwszym goleniu żyletką Kai Captain Titan Mild w chińskim klonie KAI Kamisori postanowiłem podzielić się wrażeniami. Problem w tym, że nie można cytować poprzedniego posta, a musiałbym to zrobić, żeby opisać swoje wrażenia.  ;D

Zacząłem od Soft Guardów, wyboru dokonując po obejrzeniu filmów Pimpsa. Ogólne wrażenia z golenia bardzo na plus, nawet ruchy, które powinny mnie zaciąć nie zostawiały śladu. Zdarzały się jednak lekkie podrażnienia, prawdopodobnie przez braki w technice i zbyt mocny docisk. Stąd decyzja o zakupie Kai Captain Titan Mild. Ryzyko nieduże, najwyżej poczekałaby na lepsze czasy.  :)

Odczucia? Zupełnie inny sprzęt do golenia! Strachu może nie było, ale skłamałbym, gdybym napisał, że ręka się nie zawahała. No i tutaj dokładnie jak pisał poprzednik - zacięcie. Poza tym, golenie przebiegło świetnie. Nie walczyłem o idealne ogolenie, to przyjdzie z czasem. Aczkolwiek świeżo „po” wrażenia mam świetne. Brak podrażnień, dwa drobne skaleczenia i tyle.
Czas pokaże, ale mocny kandydat do mojej ulubionej żyletki.  ook

Offline lokor

• Zaawansowany użytkownik
  • Miejsce pobytu: Łomża
« Odpowiedź #61 dnia: Października 19, 2021, 21:57:07 »
Ja do tej pory używałem soft guardów w szawetce. Są całkiem niezłe, ale golenie nie jest tak komfortowe jak MNŻ. Ostatnio przyszedł Yaqi Excalibur SE i po montażu soft guardów byłem zaskoczony...że skuteczność jest mocno średnia. Pierwsze przejście drapiące i pozostawiające masę, naprawdę masę zarostu. Myślałem, że przyczyną było złe przygotowanie zarostu, ale R41 wzięta na chwilkę do sprawdzenia poszła jak laser, więc to nie to... Suma summarum - dawno się tak nie nawiosłowałem aby osiągnąć PN. O dziwo nieprzyjemne odczucia podczas golenia nie dały żadnych, ale to absolutnie żadnych podrażnień, przegoleń. Następnego dnia powtórzyłem golenie Excaliburem bo:
1. Mogłem :-) twarz nie była przegolona
2. Musiałem :-( niestety zarost odrósł szybciej niż zwykle.
Czekam na przesyłkę od kolegi @Yary z Kai Titan Mild, żeby sprawdzić co i jak bez Guarda.
Jeśli będę potrzebował gwarancji braku podrażnień i czerwonej gęby na pewno sięgnę po zestaw powyżej.
Fajnie jest mieć wybór

Wysłane z mojego M2003J15SC przy użyciu Tapatalka

Offline Yary

• Użytkownik
  • **
  • Podziękowań: 6
  • Miejsce pobytu: środkowa Polska
System FAC ulubione ostrza.
« Odpowiedź #62 dnia: Października 20, 2021, 04:04:50 »
Za mną trzecie i czwarte golenie ostrzem KAI Captain Mild. Trzecie to już bardzo drobne zacięcia i czwarte bez zacięć. Ale nie dogoliłem się. Trochę jestem zaskoczony, bo przecież wiele razy już się zaciąłem przy goleniu i nie pierwszyzna to, ale... Muszę użyć bardziej wyrazistego zwrotu niż jeden z poprzedników. Nie tyle kapitan budzi mój respekt, co parę razy poczułem lęk. Gdzieś mózg zakodował, że to ostrze lubi wejść w skórę jakby bez ostrzeżenia. Zwłaszcza w bardziej delikatnych czy trudnych miejscach. Np dołek na czubku brody, gdzie tylko małym fragmentem ostrza idę po zaroście. I trzeba bardzo precyzyjnie i ciągle zmieniać kąt natarcia.
Powiem tak. Brzytwą się praktycznie nie zacinam. Soft Guardem też. Ale Kapitan potrafi ukąsić mnie jakby za nic, mogę nie mieć odczucia, o, popełniam błąd = mam zacięcie. Tutaj niekoniecznie rejestruję spadek uwagi czy tzw zagapienie się czy złe przyłożenie. Jakby samo zbliżenie do skóry mogło prowadzić do zranienia się.
Więc: kapitan budzi we mnie sprzeczne odczucia. Z jednej strony to genialne, z żadnym ostrzem MNŻ (żyletką w maszynce) nie miałem aż takiego poczucia, że ścinanie zarostu to dla tego ostrza nic. Tnie bez mrugnięcia okiem, bez oporu, robi to łatwiej niż nóż wchodzi w masło w upalny dzień. Zarost na sam widok kapitana czyni ruch prewencyjny i oddziela się od skóry- totalna w panice kapitulacja. Co jest świetne, budzi respekt i skojarzenia z samurajami, ninja, katanami itp.
Z drugiej strony nie ufam mu (albo sobie z nim). Nawet cięcia z włosem nie jestem całkowicie pewny, a tym bardziej w poprzek. A co dopiero pod włos. I dlatego się nie dogalam. Chyba tak jestem spietrany, że podczas golenia czasem naprawdę "nie wiem", że trzeba by poprawić i odkrywam to np godzinę po goleniu, że gdzieś wyczuwam podczas ruchu pod włos, że są cholery! A czasem wiem, ale "widzę", jak próbując poprawić przybliżam szawetkęi ona mnie kąsi.

"Więc" o numerze dwa: do cholery nie mogę dojść do ładu z tym KAI. Nie mogę sobie wyrobić opinii, żeby w końcu wiedzieć czy to moje ulubione ostrze, czy też nie. Niecierpliwie a jednocześnie z rezerwą czekam i nie czekam kolejnego golenia. Potrzebuję kolejnych wrażeń i doświadczeń. Kolejnej zabawy, kolejnego mierzenia się.

Niemniej nie potrafię sam przed sobą ukryć uśmiechu, który widzę u siebie na twarzy, gdy wymieniam zużytego kapitana na Soft Guard Feathera.
« Ostatnia zmiana: Października 20, 2021, 04:16:56 wysłana przez Yary »

Offline tom106

• Stały bywalec.
  • Podziękowań: 50
  • Miejsce pobytu: Polska
« Odpowiedź #63 dnia: Października 20, 2021, 06:27:52 »
Mam dokładnie takie same odczucia do soft guardów. Tak jak pisałem kilka postów wyżej wydają mi się one tępe. Nowy soft guard w szawetce vs żyletka derby po 7 goleniach np w 41 zdecydowanie na korzyść Derby. Goląc się przemienie szawetką i MNŻ przestałem wyczuwać punkt w którym żyletki trzeba wymienić, a niewydane mi się, że teraz trafiam na super extra dobrą partie żyletek ;)
Niemniej żywotność żyletek odkąd zacząłem się golić soft guardami wzrosła umnie dwukrotnie   hmmm
"Ten, kto podąża za tłumem, nigdy nie dojdzie dalej niż tłum. Ten, kto podąża sam, znajdzie się w miejscu, do którego nikt jeszcze wcześniej nie dotarł". - Albert Einstein

Offline Pimps

• *
  • Mariusz Sapeta
  • Miejsce pobytu: Tarnów
« Odpowiedź #64 dnia: Października 20, 2021, 06:56:12 »
Panowie nie można porównywać żyletki umieszczonej w maszynce do żyletki umieszczonej w szawetce. Żyletka w maszynce wymusza na nas kąt golenia i nic nie jesteśmy w stanie zrobić poza tym co nam daje maszynka. W szawetce tak jak w brzytwie jakość golenia jest uwarunkowana naszą techniką, więc różnice w żyletce trzeba porównywać do tych samych urządzeniach. No i fakt jest taki że te różnice są bo po to jest kilka rodzajów ostrzy i fakty że trzeba sobie swoje znaleźć aby czuć najlepszą przyjemność podczas golenia. Ja każdym ostrzem w szawetce FAC dogalam się na maksa bez jakichkolwiek problemów i przemyśleń, ale najprzyjemniej goli mi się ostrzami z zabezpieczeniem i dlatego z racji tego że mam wybór z nich korzystam. Tak samo po goleniu nie widzę różnic w odrastaniu zarostu - po prostu używam tych ostrzy z którymi czuję się najbardziej komfortowo ale każe ostrze dogala mnie tak samo.
Jeżeli czegoś nie wolno a bardzo się chce to można Evil
YouTube
INSTAGRAM

Offline jaro82

• Stały bywalec.
  • Podziękowań: 31
  • Miejsce pobytu: Ostrowiec Św.
« Odpowiedź #65 dnia: Października 20, 2021, 08:54:30 »
Jakiś czas temu pytałem w tym wątku do ilu goleń uda się dociągnąć na jednym ostrzu FAC. W moim przypadku udało się 15 goleń SoftGuardem. Mam zarost średnio twardy/gęsty i co dwa dni golenie. Komfort goleń 13-15 spadł znacznie, szczególnie w czasie przejścia z dołu do góry na policzkach i podobnie na szyi. Mimo, że ostrze szarpało to jednak goliło skutecznie i nie było mocnych podrażnień w tych miejscach. Na szyi i linii żuchwy robiłem w zasadzie czwarte przejście, szczególnie na bokach przejście takim skosem. Nie przegalało mnie to a fajnie poprawiało niektóre miejsca na szyi. Poprzednie ostrze FAC trafiło do pojemnika na zużyte ledwo po 7 goleniach i natychmiast je wyciągnąłem do dalszego użytku. Wydaje mi się, że w moim przypadku 12-13 goleń będzie optymalne, gdyż patrzę bardziej na efekt niż na komfort golenia. W innym przypadku można spokojnie odłożyć po 10 goleniach. Zastanawiam się też jak by to wyglądało z żyletkami bo odkładałem je z automatu po trzech goleniach a Feathera po czterech  :azn:
MNŻ: Rockwell 6C, DSCosmetic T7-SE, S9, Gillette King C, Muhle R89, R41, Merkur 34C, Razorock 37, Fatip CC Grande
P: Frank Shaving, Omega 11137, Semogue 610, Yaqi Sagrada Familia, Omega S-Brush

Offline lokor

• Zaawansowany użytkownik
  • Miejsce pobytu: Łomża
« Odpowiedź #66 dnia: Października 20, 2021, 21:00:14 »
Właśnie skończyłem testowe golenie Yaqi Excalibur w którą załadowałem ( dzięki uprzejmości kolegi @Yary ) Kai Captain Titan Mild. Muszę przeprosić maszynkę, bo było to jedne z najlepszych goleń w mojej karierze. Skuteczność doskonała i do tego golenie bardzo łagodne, bez jakichkolwiek podrażnień. Mega zaskoczenie po poprzednich próbach z Soft Guardem. Absolutnie nie mówię, że ten drugi jest zły, bo w szawetce sprawdza się świetnie, ale w maszynce nie ma podejścia do Kai. Jeśli następne golenia będą podobne to chyba (po 10 latach z TG) zaczynam powoli doganiać króliczka ...przynajmniej widzę jego ślady

Wysłane z mojego M2003J15SC przy użyciu Tapatalka

Offline tom106

• Stały bywalec.
« Odpowiedź #67 dnia: Października 22, 2021, 16:13:49 »
Ja właśnie zamówiłem KAI Captan blades ciekawi mnie czy będą ciut lepsze od Soft Guardów.
Jak na razie Soft Guardy strasznie mnie drapią.
"Ten, kto podąża za tłumem, nigdy nie dojdzie dalej niż tłum. Ten, kto podąża sam, znajdzie się w miejscu, do którego nikt jeszcze wcześniej nie dotarł". - Albert Einstein

Offline jaro82

• Stały bywalec.
  • Podziękowań: 31
  • Miejsce pobytu: Ostrowiec Św.
« Odpowiedź #68 dnia: Października 22, 2021, 18:38:19 »
No niestety SoftGuardy drapią, szczególnie trzecie przejście na policzkach z dołu do góry. A zarost przecież był ścinany dwoma poprzednimi przejściami. Jeśli ostrze jest po dziesiątym użyciu to naprawdę uczucie jest nieciekawe. Efekty golenia jednak nadal są bardzo zadowalające, przynajmniej u mnie.
MNŻ: Rockwell 6C, DSCosmetic T7-SE, S9, Gillette King C, Muhle R89, R41, Merkur 34C, Razorock 37, Fatip CC Grande
P: Frank Shaving, Omega 11137, Semogue 610, Yaqi Sagrada Familia, Omega S-Brush

Offline Pimps

• *
  • Mariusz Sapeta
« Odpowiedź #69 dnia: Października 29, 2021, 08:42:01 »
Dla mnie już od dłuższego czasu najlepsze są Kai Captain Titan Mild Protouch MG i zauważyłem że tylko ich używam czy to do golenia głowy czy do golenia twarzy. Tak sobie zdałem sprawę że jak by tylko te miały zostać to innych by mi żal nie było. Wydaje mi się że dlatego tak jest bo je zawsze miałem pod ręką i do nich się najbardziej przyzwyczaiłem i to kwestia właśnie przyzwyczajenie. Piszę tutaj o używaniu tylko i wyłącznie w szawetkach. Maszynkami na FAC tak rzadko się golę że którakolwiek żyletka typu guard robi mi robotę, troszkę mniej gładkie ale chyba na dzień dzisiejszy jest mi to całkowicie obojętne co bym w maszynce miał.
YouTube
INSTAGRAM

Offline Matty

• Nowy Użytkownik
  • *
« Odpowiedź #70 dnia: Października 29, 2021, 09:12:44 »
Myśle, że tutaj problemem jest kwestia techniki.
Ja widzę po sobie, że niewielkie doświadczenie sprawia, że „guardowskie” ostrza siłą rzeczy dociskam mocniej, co skutkuje podrażnieniami. Po prostu komfort golenia tą żyletką i jej charakter sprawiają, że mniej uważam i próbuję dogolić się nieraz zbyt dokładnie.
Cai Captain Titan Mild sprawiają wrażenie dużo ostrzejszych, przez co mam zdecydowanie dokładniejsze ruchy. I tutaj nie mam problemu z przegoleniem.

Także może po prostu kwestia szlifowania techniki, i jeśli goliłbym się tak delikatnie guardami, to problemu by nie było.

*oczywiście cały czas piszę o szawetce

Offline Pimps

• *
  • Mariusz Sapeta
« Odpowiedź #71 dnia: Października 29, 2021, 09:49:57 »
Ja jak robiłem test wszystkich tych ostrzy gdzieś chyba 2 lata temu to wspominałem że różnice w szawetce są minimalne i właśnie związane jest to z techniką. Oczywiście czuję bez problema jak przejdę z ostrze bez zabezpieczeń na z zabezpieczeniami ale to w niczym mi nie przeszkadza jeżeli chodzi o golenie, o jego przebieg i o efekt końcowy. Większa różnica odczucia ostrza w moim przypadku jest w maszynce ale co do efektu końcowego u mnie to jeden piernik. Dlatego w moim przypadku go już kwestia przyzwyczajenie, czyli jak będę jakiegoś ostrza używał kilka razy to się do niego przyzwyczajam i jest super. Ale ogólnie zawsze wolałem ostrza z zabezpieczeniem i między Feather soft a KAI MG różnice są na twarzy minimalne a na głowie czuje między nimi większy komfort (choć też minimalnie) na korzyść KAI tak sobie pomyślałem że jak by mi miały zostać tylko jedne to biorę KAI i zapominam o innych.
YouTube
INSTAGRAM

Offline tom106

• Stały bywalec.
« Odpowiedź #72 dnia: Października 29, 2021, 15:06:00 »
Jeśli chodzi o efekty golenia SoftGuardami to jak najbardziej są zadowalające. Ja goląc się SoftGuardami efekty osiągam w moim mniemaniu co najmniej zadowalające tzn. PN. Natomiast kwesta dojścia do tego efektu pozostawia wiele do życzenia. Jestem świadomy swojej niedopracowanej techniki, gdyż trudno po 15 goleniach mieć idealną technikę. Natomiast wczoraj pierwszy raz ogoliłem się szawetką z ostrzami KAI Captan Blade i to było dla mnie zupełnie inne golenie. Jakbym golił się zupełnie innym narzędziem. Golenie bardzo przyjemne, normalnie nie czuć ścinanego zarostu. Oczywiście pozacinałem się, a może skosiłem wszystkie nierówności, ale po dwóch przejściach osiągnąłem taki efekt jak goląc się SoftGuardami po 3 przejściach. Nie sądzę, że technika mi się znacznie poprawiła ;). Zatem coś w tym jest, że SoftGuardy nie każdemu służą. Oczywiście nie skreślam ich i wrócę do nich po przerobieniu kilku ostrzy KAI.

Offline Pimps

• *
  • Mariusz Sapeta
« Odpowiedź #73 dnia: Października 29, 2021, 15:10:28 »
@tom106 jeżeli się będziesz golił szawetką to za rok czy 2 raczej jestem pewien że już będziesz miał inne postrzeganie z racji tego że uczysz się golić tym narzędziem a więc odczucia też tutaj się zmieniają bo technika z golenia na golenie się zmienia i staje się lepsza.
YouTube
INSTAGRAM

Offline tom106

• Stały bywalec.
« Odpowiedź #74 dnia: Października 29, 2021, 15:23:48 »
@Pimps Zapewne masz rację, dlatego na razie nie skreślam SoftGuardów i wrócę do nich za jakiś czas. Chciałbym jeszcze wypróbować ostrza Feather Professional Super Blade jak mi się trafi okazja. Ale to powoli, na wszystko potrzeba czasu.