Aktualizacja co do moich wrażeń z golenia Kingiem i mój ranking żyletek w Kingu od najlepszej do najgorszej (najlepsza skuteczność i najbardziej komfortowe golenie). Oczywiście TOMBI, ale może komuś pomóc w początkowym wyborze żyletek w King C.
- FEATHER NEW HI-STAINLESS – bardzo delikatne podrażnienia na prawej stronie szyi, ale tam za dużo razy jeździłem podczas poprawek, zero ciągnięcia, bardzo przyjemne golenie, łagodne jak po maśle, ałun bardzo delikatne szczypanie, PN 10/10, skuteczności golenia i brak podrażnień na razie bezkonkurencyjna 😊.
- ASTRA SP – zero podrażnień, zero ciągnięcia, łagodne golenie jak po maśle, ałun delikatne szczypanie, PN 9/10, skuteczność minimalnie gorsza niż FEATHER, jeśli to ma być szybkie golenie, całkowity brak podrażnień i PN 9/10 wystarczy to ASTRA SP będzie najlepszym wyborem 😊.
- PERMA-SHARP – zero podrażnień na szyi, lekkie podrażnienia pod nosem i na bokach podbródka (ale tam chyba przegoliłem), zero ciągnięcia, łagodne golenie jak po maśle, ałun trochę mocniejsze szczypanie niż po Astrze SP, PN 10/10, skuteczność golenia super, niewielkie podrażnienia – prawie ideał 😊.
- GILETTE 7 O’CLOCK SHARPEDGE – minimalne podrażnienia po goleniu na szyi, ałun trochę silniejsze szczypanie ni po ASTRZE SP, PN 9.5/10, w razie braku ASTRY i PERMA-SHARP można użyć.
- VOSKHOD – w trakcie golenia ok, ale podrażnienia po goleniu, zwłaszcza na szyi, wąsy, 4 godziny po goleniu szyja swędzi, jak lekko przecieram wąsy to piecze.
Reasumując dotychczasowe golenia z powyższymi żyletkami muszę stwierdzić, że KING C GILLETTE to bardzo skuteczna maszynka, a jednocześnie na tyle łagodna, że nie powoduje podrażnień.
Na razie tylko tyle żyletek zdążyłem przetestować, bo w międzyczasie kupiłem jeszcze dwie inne maszynki i mając 15 różnych żyletek przetestowanie ich w 5 maszynkach trochę czasu jeszcze mi zajmie. Na razie nie napiszę, jakie to maszynki. Teraz mam trzy ulubione, King C i te dwie nowe, ale o tym wkrótce w odpowiednich dla tych maszynek wątkach.
Miłych goleń życzę.
A następna będzie 6C 
Dzięki
@japurek, są naprawdę bardzo przyjemne z Kingiem. Co do następnej, to rozważałem 6C, ale ostatecznie kupiłem dwie zupełnie inne, ale o tym niebawem

.